ieslog@ieslog.gr
ieslog@ieslog.gr
Τηλ: 2310 548 859
www.ieslog.gr
Fax: 2310 526 373
ieslog@ieslog.gr
Καλλιδοπούλου 10
ΤΚ: 546 42 Θεσσαλονίκη

Στο 124% το χρέος το 2020 – Μειώνεται κατά 40 δις. – Επήλθε συμφωνία στο Eurogroup

Συμβιβασμός ΔΝΤ – Βερολίνου για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, φαίνεται να επιτυγχάνεται μετά από δώδεκα ώρες συνεδρίασης του Eurοgroup. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες η συμφωνία επήλθε τον στόχο του ύψους του χρέους ως ποσοστό του ΑΕΠ στο 124% το 2020.

Συμφωνία υπήρξε και για τους τρόπους μείωσης του χρέους με επιπλέον παρεμβάσεις της τάξης του 20% του ΑΕΠ, που αντιστοιχεί σε ελάφρυνση του χρέους κατά περίπου 40 δισ. ευρώ

Υπενθυμίζεται ότι το ΔΝΤ ήθελε ο το χρέος να κατέλθει στο 120% του ΑΕΠ το 2020, ενώ η Γερμανία επιθυμούσε το ποσοστό αυτό να επιτευχθεί του 2022.

Η συμφωνία αυτή θα ανοίξει τον δρόμο για την εκταμίευση της δόσης.

Αυτή την ώρα συγγράφεται το ανακοινωθέν του Εurogroup, σύμφωνα με τις πληροφορίες.

Η συνεδρίαση ξεκίνησε στις 13.30 (ώρα Ελλάδος) της Δευτέρας και διεκόπη για περίπου δύο ώρες, προκειμένου να γίνουν διμερείς διαβουλεύσεις. Σύμφωνα με πληροφορίες, υπήρξαν διμερείς επαφές του Γερμανού υπουργού Οικονομικών, κ. Βόλφκανγκ Σόιμπλε με την κυρία Κριστίν Λαγκάρντ και με τον πρόεδρο του Eurogroup, κ. Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

Σε ό,τι αφορά στην πιθανότητα εξεύρεσης λύσης στο αποψινό Eurogroup, διπλωματικές πηγές εκτιμούσαν ότι το ΔΝΤ είναι πιθανό να δεχτεί να επιμηκυνθεί κατά δύο έτη ο στόχος για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους (ως το 2022), αρκεί οι λύσεις που θα υιοθετήσουν οι ευρωπαίοι να διασφαλίζουν τη σαφή πτωτική πορεία του ελληνικού χρέους. Οι ίδιες διπλωματικές πηγές αναφέρουν ότι το ΔΝΤ ζητά από τις χώρες της ευρωζώνης να συμφωνήσουν σε ένα πακέτο λύσεων που θα μειώνει δραστικά το ελληνικό χρέος.
Συγκεκριμένα, αναφέρουν ότι το ΔΝΤ ζητά άμεσα «εμπροσθοβαρή μέτρα» που αντιστοιχούν στο 20% του ελληνικού ΑΕΠ, δηλαδή στην ελάφρυνση του ελληνικού χρέους κατά περίπου 40 δισ. ευρώ. Οι ίδιες πηγές εκτιμούσαν ότι από αυτό το ποσό λείπουν 10 δισ. ευρώ για την επίτευξη συμφωνίας. Πρόσθεταν, ωστόσο, ότι πρόκειται για ένα δύσκολο εγχείρημα, καθώς προϋποθέτει ότι κάποιες χώρες της ευρωζώνης θα εμφανιστούν να δανείζουν την Ελλάδα με επιτόκιο χαμηλότερο από αυτό με το οποίο δανείζονται οι ίδιες.

Οι ίδιες πηγές επιβεβαιώνουν το συνδυασμό λύσεων που προβάλλεται ως επικρατέστερος για σύναψη συμφωνίας, τις τελευταίες τρεις ημέρες. Ότι δηλαδή, οι υπουργοί Οικονομικών, μαζί με το ΔΝΤ, εξετάζουν τη μείωση των επιτοκίων των διμερών δανείων που έχει συνάψει η Ελλάδα με τις χώρες της Ευρωζώνης και των δανείων από το EFSF, την επιμήκυνση της ωρίμανσης των δανείων, την επαναγορά των ελληνικών ομολόγων από τον EFSF και την παραίτηση της ΕΚΤ και των κεντρικών τραπεζών από τα κέρδη των ελληνικών ομολόγων.

Τέλος, σύμφωνα με πληροφορίες, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε σήμερα στους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης να σταθούν περισσότερο γενναιόδωροι, από ότι προβλέπεται, στη χρηματοδότηση που θα λάβει η Ελλάδα από τα κοινοτικά κονδύλια της περιόδου 2014-2020, χωρίς ωστόσο να υπάρξουν άμεσα θετικές αντιδράσεις, αφού είναι ένα θέμα που αφορά τους «27» και όχι τους «17» της Ευρωζώνης.

Ο εκπρόσωπος της γερμανικής καγκελαρίας, κ. Στέφεν Ζάιμπερτ, σημείωσε, νωρίτερα, ότι στο σημερινό Eurogroup δεν θα τεθεί ζήτημα νέας αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους με την συμμετοχή του δημόσιου τομέα. «Το “κούρεμα” δεν αποτελεί ζήτημα και για άλλες χώρες της Ευρωζώνης, επομένως οι υπουργοί Οικονομικών δεν θα το συζητήσουν. Ούτε για την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αποτελεί ζήτημα», τόνισε ο κ. Ζάιμπερτ και υποστήριξε ότι μια τέτοια απομείωση χρέους θα παραβίαζε τόσο τις Συνθήκες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που δεν επιτρέπουν στα κράτη-μέλη να αναλαμβάνουν τα χρέη άλλων μελών, όσο και την εθνική νομοθεσία της Γερμανίας και άλλων κρατών-μελών της Ευρωζώνης. Επιπλέον, θα είχε, επισήμανε ο Γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος, ως συνέπεια «τεράστια απώλεια αξιοπιστίας», ενώ θα ενθάρρυνε, ενδεχομένως, άλλα κράτη που αντιμετωπίζουν κρίση χρέους να απαιτήσουν ίδια αντιμετώπιση.

Αισιόδοξος για λύση του ελληνικού προβλήματος εμφανίστηκε ο Έλληνας Υπουργός Οικονομικών, κ. Ι. Στουρνάρας. «Η Ελλάδα εκπλήρωσε το δικό της μέρος της συμφωνίας, περιμένουμε από τους εταίρους μας ότι θα κάνουν το ίδιο», δήλωσε προσερχόμενος στο κρίσιμο Eurogroup. «Είμαι βέβαιος ότι θα βρούμε σήμερα μια αμοιβαία επωφελή λύση», είπε.

Έκκληση για την επίτευξη αξιόπιστης λύσης για την Ελλάδα, είχε απευθύνει, νωρίτερα, η επικεφαλής του ΔΝΤ, κυρία Κριστίν Λαγκάρντ, προσερχόμενη στη σημερινή συνεδρίαση του Eurogroup. «Θα επιχειρήσουμε να βρούμε λύση, που θα είναι αξιόπιστη για την Ελλάδα- αυτό έχει σημασία», δήλωσε χαρακτηριστικά η κυρία Λαγκάρντ.

Ο Ευρωπαίος επίτροπος αρμόδιος για οικονομικές υποθέσεις, κ. Όλι Ρεν τόνισε, νωρίτερα σήμερα, την ανάγκη να αποφασιστεί η εκταμίευση της επόμενης δόσης προς την Ελλάδα από το σημερινό Eurogroup.

«Πρέπει να αποφασίσουμε την εκταμίευση της επόμενης δόσης, ώστε να αρθούν οι αβεβαιότητες που εξακολουθούν να υπάρχουν στο ελληνικό ζήτημα. Είναι σημαντικό για την Ελλάδα, αλλά και για την Ευρώπη. Καλώ όλα τα κράτη μέλη και το ΔΝΤ να κάνουν τα τελευταία βήματα για να βρεθεί η λύση, γιατί απέχουμε ελάχιστα απ’ αυτήν», υπογράμμισε. Ο επίτροπος εκτίμησε ότι το Eurogroup σήμερα μπορεί να λάβει πολιτική απόφαση για την εκταμίευση της επόμενης δόσης των δανείων προς την Ελλάδα.

«Σήμερα ολοκληρώνουμε» τη λύση για την Ελλάδα, είπε ο κ. Βόλγφανγκ Σόιμπλε.

Από την πλευρά του, ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών, κ. Πιερ Μοσκοβισί, είπε ότι «έχουμε μία συμφωνία η οποία είναι κατά 95% πιθανή άμεσα. Ας προχωρήσουμε γρήγορα και ας φύγουμε από εδώ με μία συμφωνία που θα μας επιτρέψει να χρηματοδοτήσουμε το ελληνικό πρόγραμμα, να εκταμιεύσουμε τη δόση και να διασφαλίσουμε, μεσοπρόθεσμα, τη βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους».

Είμαστε πολύ κοντά συμφωνία, ανέφερε από την πλευρά του, ο υπουργός Οικονομικών της Ισπανίας, κ. Λουίς ντε Γκίντος και πρόσθεσε ότι είναι σημαντικό να σταλεί σήμερα ένα θετικό πολιτικό μήνυμα στήριξης της Ελλάδας..

Πηγή Κέρδος